My next destination took me to Yamanashi Prefecture, where Shichiken Brewery is located.
今日は七賢の見学のため、山梨県へ向かった。
Yamanashi is a landlocked prefecture, located at the foot of Mount Fuji in central Japan. Yamanashi reminds me a bit of Switzerland, and is famous for their water. In fact, Suntory operates Hakushu Distillery to take advantage of this water.
山梨は山に囲まれ、まるで日本のスイスみたいだ。山梨は水の質で有名で、サントリーも「白州」蒸溜所を持っている。
The brewery is surrounded by the mountains.
勿論、蔵は山に囲まれている。
Decoration around the brewery.
入り口にはおめでたい飾り物が...
The brewery is modern and clean, yet there are plenty of spaces that showcase their history.
七賢はモダンで綺麗な蔵でありながら、歴史を感じる空間も十分ある。
There is calming sense of zen.
和の空間
The high ceiling is supported by these wooden beams.
屋根を支える梁。
Garden from the view of the main guest room.
客間から見える中庭。
These rooms once occupied by Meiji Emperor during his visit in the area.
実はこの客間に明治天皇が宿泊したこともある。
Polishing machine.
蔵自慢の精米機。
Steaming machine and vats of rice
蒸すための機械。
Fermentation tanks.
発酵用のタンク。
Floor above fermentation tanks. The vastness of the area is indicated by scale of size compared with kurabito.
上の階。蔵人を見れば広さが伝わる。
Fermentation in action.
発酵中の酒。
Thermal tank for high grade saké.
大吟醸レベルの酒はサーマルタンクに貯蔵される。
The preferred method of pressing is by Yabuta.
七賢では搾りにやぶたを使用。
Shichiken aims to maximize the character of their water. As a result, they use heavy amount of charcoal during filtration to bring out clean flavors.
七賢は山梨の水の質を生かす酒造りに励んでいる。透明感を出すため、濾過は石炭を多めに。
They also experiment in different styles, from using yeast meant for shochu to aged saké.
七賢はすっきりした酒だけに限らず、黒麹仕込みや古酒などと色々なスタイルをチャレンジしている。
After the tour, Kitahara-san took me to the house restaurant to take advantage of the local ingredients.
見学の後に、北原さんが蔵のレストラン「臺眠」で地元の素材を生かしている料理をご馳走してくれた。
Kitahara-san treated me to a fantastic dinner featurin local igredients at brewery restaurant, "Daimin."
The evening ended with not famous houtou, but plain udon noodles.
〆は山梨名物の「ほうとう」ではなく、うどん。「ほうとう」は現地の方より見学者に人気があるそうだ。
Here is Kitahara-san, son of the President of the brewery. I shared quite a few sakés with him in New York, and it was a pleasure and honor to drink their saké from their brewery.
社長の息子の北原さん。ニューヨークでは飲み友達だったので、地元で彼の酒を飲めたのは光栄でした。
今日は七賢の見学のため、山梨県へ向かった。
Yamanashi is a landlocked prefecture, located at the foot of Mount Fuji in central Japan. Yamanashi reminds me a bit of Switzerland, and is famous for their water. In fact, Suntory operates Hakushu Distillery to take advantage of this water.
山梨は山に囲まれ、まるで日本のスイスみたいだ。山梨は水の質で有名で、サントリーも「白州」蒸溜所を持っている。
The brewery is surrounded by the mountains.
勿論、蔵は山に囲まれている。
Decoration around the brewery.
入り口にはおめでたい飾り物が...
The brewery is modern and clean, yet there are plenty of spaces that showcase their history.
七賢はモダンで綺麗な蔵でありながら、歴史を感じる空間も十分ある。
There is calming sense of zen.
和の空間
The high ceiling is supported by these wooden beams.
屋根を支える梁。
Garden from the view of the main guest room.
客間から見える中庭。
These rooms once occupied by Meiji Emperor during his visit in the area.
実はこの客間に明治天皇が宿泊したこともある。
Polishing machine.
蔵自慢の精米機。
Steaming machine and vats of rice
蒸すための機械。
Fermentation tanks.
発酵用のタンク。
Floor above fermentation tanks. The vastness of the area is indicated by scale of size compared with kurabito.
上の階。蔵人を見れば広さが伝わる。
Fermentation in action.
発酵中の酒。
Thermal tank for high grade saké.
大吟醸レベルの酒はサーマルタンクに貯蔵される。
The preferred method of pressing is by Yabuta.
七賢では搾りにやぶたを使用。
Shichiken aims to maximize the character of their water. As a result, they use heavy amount of charcoal during filtration to bring out clean flavors.
七賢は山梨の水の質を生かす酒造りに励んでいる。透明感を出すため、濾過は石炭を多めに。
They also experiment in different styles, from using yeast meant for shochu to aged saké.
七賢はすっきりした酒だけに限らず、黒麹仕込みや古酒などと色々なスタイルをチャレンジしている。
After the tour, Kitahara-san took me to the house restaurant to take advantage of the local ingredients.
見学の後に、北原さんが蔵のレストラン「臺眠」で地元の素材を生かしている料理をご馳走してくれた。
Kitahara-san treated me to a fantastic dinner featurin local igredients at brewery restaurant, "Daimin."
The evening ended with not famous houtou, but plain udon noodles.
〆は山梨名物の「ほうとう」ではなく、うどん。「ほうとう」は現地の方より見学者に人気があるそうだ。
Here is Kitahara-san, son of the President of the brewery. I shared quite a few sakés with him in New York, and it was a pleasure and honor to drink their saké from their brewery.
社長の息子の北原さん。ニューヨークでは飲み友達だったので、地元で彼の酒を飲めたのは光栄でした。
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